Home » Prague2012 » Global Forum 2d Day – part 1

Global Forum 2d Day – part 1

IMG_1451Onze ochtend in Praag begon met een paar goeie sprekers: Chet Linton (ceo school improvement network) en de Finse prof. Kristi Lonka vertelden hoe onderwijs er tegenwoordig uit zou moeten zien als je wilt aansluiten bij wat nodig is in de huidige maatschappij.
Weet je dat scholieren 3000 a 4000 tekstberichtjes per maand versturen?” Ze zijn daarmee dus veel meer aan het schrijven en lezen dan wij ons realiseren”  De uitdaging voor het onderwijs zit hem erin om aan te sluiten bij hoe scholieren al met technologie omgaan. 95% van de leerlingen gebruikt technologie buiten de schoolse situatie en slechts 23% ook binnen het onderwijs.    “Dat verschil moet veel kleiner gaan worden”, aldus K. Lonka.

IMG_1459Een andere manier van leren vraagt ook om een andere inrichting van de leeromgeving en ander meubilair. De inrichting van een school bepaalt voor een groot deel hoe je samenwerking tussen de leerlingen en creativiteit stimuleert. Zie de prachtige foto’s van de inrichting van nieuwe scholen! De Finse professor Lonka presenteerde nog een mooi wetenschappelijk onderzoek over hoe je een staat van ‘flow’ kunt bereiken bij je leerlingen: De hoogste flow wordt gemeten bij het samengaan van een flinke (leer)uitdaging en een gevoel van competentie. Daar moet je naar streven in het onderwijs want dit levert de hoogste leeropbrengsten op.

Schoolleider Frans van Efferink en ICT-leraar Sander Fase van de Limes Praktijkschool te Katwijk aan Zee zijn ook op het Global Forum aanwezig en hebben hun school al volgende het nieuwe leren ingericht. Begin november hebben we een bezoek aan deze school mogen brengen en vonden dit zeer interessant en inspirerend.

IMG_1454

IMG_1455

Het tweede deel van de ochtend hebben we prachtige stukjes van Praag kunnen bewonderen met als 1 van de hoogtepunten “het kasteel’  voor alle foto’s van de mooie stad Praag klik hier

DSC03127

DSC03098

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: